BRUNO MATHSSON - FUNKTIONALISMENS FADER!




Nu ska jag iväg till Nationalmuseum och ha seminarium. Min grupp ska berätta om den svenska designikonen Bruno Mathsson - "Funktionalismens Fader". Kan ge er en liten head start på ämnet:

Bruno Mathsson föddes i Väramo år 1907. Hans pappa var snickare i fjärde generationen, så det föll sig väldigt naturligt för Bruno att även han skulle följa sin faders fotspår.

Han märkte väldigt tidigt att han hade en fallenhet för snickeri, och han började beställa både böcker och tidningar från Röhska Museet i Göteborg.

År 1930 hölls en hantverkarutställning i Värnamo och Bruno ställde ut en stol. Han fick pris för den där stolen och för pengarna köpte han en biljett till Stockholm för att se Världsutställningen som hölls samma år.

Bruno blev otroligt inspirerad av alla moderna ideer och den funktionella designen. Så efteråt kunde han frångå de traditionella stilreglerna och han började skapa sitt egna formspråk.

Året därpå fick han i uppdrag att ställa i ordning väntrummet på Lasarettet i Värnamo. Till detta tillverkade Bruno en egen stol. Den var ganska enkel till sin utformningen. Stommen var gjord i trä och instället för en stoppad sits eller resårer skapade han en sits utav flätad sadelgjord.

Men detta gick inte hem hos personalen på Lasarettet. Stolen fick skällsordet "Gräshoppan" och efter ett tag ställde man ner dem i källaren.

Bruno hade dock fått blodad tand. Han fortsatte att studera sittandets teknik och jag vet inte om detta är en skröna eller ej, men det sägs att han bad sina vänner att sätta sig i snödrivor så han kunde få grepp om den optimala sittställningen.

Därefter skapade han ett flertal olika sittmöbler och fem år senare år 1936 fick han möjligheten att ställa ut sina möbler på Röhrska Museet i Göteborg, och vet ni vad? Resten är historia! ;)



//Kes

Kommentarer
Postat av: Y

lycka till med ert anförande!

2011-09-27 @ 11:09:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0