LARA STONE BY ANGELO PENNETTA


Lara Stone by Angelo Pennetta for T Magazine Travel Fall 2011


Åh, vad jag vill åka till Holland! Känner för att resa någon stans nu!


//Kes

MEMPHIS GROUP




Såhär tyckte Memphisgruppen med Ettore Sottsas att man skulle ha det på 80-talet. Får typ lite vibbar av IKEAs lekhörna när jag ser detta, lite väl knubbigt och crazy i mina ögon!


//Kes

LUDWIG MIES VAN DER ROHE - BARCELONA




Mitt största möbel-crave just nu, Barcelona-stolen är ju bara sååå snygg! Synd att den tar så stor plats och kanske inte är den mest praktiska möbeln i en liten etta... men kanske en pall?


//Kes

LEE BROOM - CLUB CHAIR


Foto: Lee Broom (gå för guds skull in och spana in hans andra alster!)



Studerar man designhistoria
kan man råka falla in på sidospår, har hittat en ny gud, nämligen Lee Broom! Så sjukt jäkla cool design att jag tror jag dör! Han förenar formgivning med inget annat än ljus!! Ser ni den här rackarns snygga chesterfåtöljen som han totalpimpat med led-lampor istället för knappar! Genialiskt! Ah, I'm in design heaven!!!

Såklart har han också lekt med Thonet-stolen.. Spana in hans variant nedan!




//Kes

MICHAEL THONET - STOLARNAS STOLS FADER!





Thonet-stolen känner ni nog alla igen, eller kanske säger ni Caféstolen? Hur som helst så skapades den av Michael Thonet (1796-1871) redan så tidigt som 1859! Det var nämligen han som kom på böjträ-tekniken och detta blev en revolution inom designbranschen. Än idag säljs den över hela världen i miljoner exemplar, totalt superkopierad vid det här laget då det inte fanns några regler om copyright så tidigt. Han var även först med att paketera sina produkter i platta paket, så nu vet ni var det stora varuhuset fick den iden ifrån!

Nu minns jag inte vad designern hette, men den här bilden (nedan) är från årets Milanoutställning. Här har formgivaren verkligen lekt med Thonet-stolen! Tänk att det är över 150 år sedan den gjordes!





//Kes

BRUNO MATHSSON - FUNKTIONALISMENS FADER!




Nu ska jag iväg till Nationalmuseum och ha seminarium. Min grupp ska berätta om den svenska designikonen Bruno Mathsson - "Funktionalismens Fader". Kan ge er en liten head start på ämnet:

Bruno Mathsson föddes i Väramo år 1907. Hans pappa var snickare i fjärde generationen, så det föll sig väldigt naturligt för Bruno att även han skulle följa sin faders fotspår.

Han märkte väldigt tidigt att han hade en fallenhet för snickeri, och han började beställa både böcker och tidningar från Röhska Museet i Göteborg.

År 1930 hölls en hantverkarutställning i Värnamo och Bruno ställde ut en stol. Han fick pris för den där stolen och för pengarna köpte han en biljett till Stockholm för att se Världsutställningen som hölls samma år.

Bruno blev otroligt inspirerad av alla moderna ideer och den funktionella designen. Så efteråt kunde han frångå de traditionella stilreglerna och han började skapa sitt egna formspråk.

Året därpå fick han i uppdrag att ställa i ordning väntrummet på Lasarettet i Värnamo. Till detta tillverkade Bruno en egen stol. Den var ganska enkel till sin utformningen. Stommen var gjord i trä och instället för en stoppad sits eller resårer skapade han en sits utav flätad sadelgjord.

Men detta gick inte hem hos personalen på Lasarettet. Stolen fick skällsordet "Gräshoppan" och efter ett tag ställde man ner dem i källaren.

Bruno hade dock fått blodad tand. Han fortsatte att studera sittandets teknik och jag vet inte om detta är en skröna eller ej, men det sägs att han bad sina vänner att sätta sig i snödrivor så han kunde få grepp om den optimala sittställningen.

Därefter skapade han ett flertal olika sittmöbler och fem år senare år 1936 fick han möjligheten att ställa ut sina möbler på Röhrska Museet i Göteborg, och vet ni vad? Resten är historia! ;)



//Kes

MODEHISTORIA DEL II MED KES



Rudi Gernraich
- Revolutionerade underklädesmodet. Skaparen av "Monokinin" bild 3. Spaceageinspirerad, mycket pvc-plas och the wet look. 60-tal



Paco Rabanne - Kläder i nya material, blandade allt från metall, plast och papper i sina kreationer. 60-tal.




Pierre Cardin - Avant gardist med fallenhet för Space Age. Gillade geometriska former och struntade i att följa den kvinnliga kroppen.



Andre Courreges - "Minikjolens Fader" futuristiskt och ungdomlig stil. Mycket enfärgat eller vitt och svart. "Modevärldens Le Corbusier"



Mary Quant - "Minikjolens Moder!" Korta kjolar, färglada strumpbyxor och tighta tröjor.



Yves Saint Laurent - "Århundradets geni!" Blev chefsdesigner på Dior då han endast var 21 år, startade 1962 sitt egna modehus och gjorde revolution då han gjorde modet mer tillgängligt för allmänheten. Kvinnliga tolkningar på herrplagg, androgyna kläder. Först att ta in svarta modeller på catwalken!



Roy Halston - Klädde eliten, kändisarna, galna fester på Studio 54. Lyxiga material, glamoröst, sexigt och elegant! 70-talet!



Vivianne Westwood - "Punkens Drottning" Du får se ut hur du vill, du behöver inte vara snygg! Allt kan vara mode!



Thierry Mugler - Ny siluett, higlighting av den kvinnliga kroppen. Superhjältar och Power Dressing. Idag designar han scenkläder åt Beyonce och Lady Gaga.



Jean Paul Gultier - "Enfant Terrible" revolutin mot ytligheter, kjolar för män och scenkläder åt Madonna.




Karl Lagerfeld - "Kaiser Karl" Modestrateg, jobbat för massor av modehus. Stilgeni! Senast har han samarbetat med Orrefors och gjort en exklusiv serie i glas!


//Kes

MODEHISTORIA DEL I MED KES



Charles Fredrick Worth
- "Houte Couturens Fader" Slutet på 1800-talet. Började skapa kollektioner istället för att sy upp efter beställning som man gjort tidigare.




Paul Poiret - "Den första designern" början av 1900-talet. Frångick korsetten och krinolinerna. Inspirerades av orienten. Enkelt skurna plagg men otroligt dekorativa.



Mariano Fortuny - Den första Avant Gardisten, uppfann plisseringstekniken också tidigt 1900-tal



Madelaine Vionnet - Den kvinnliga formens doktor, förkastade korsetten! Ca 1910-tal.



På 20-talet var det supertrendigt att dansa jazz, foxtrott och charlston. Det var fint att röka och dricka dyra drinkar.



Coco Chanel - Skaparen av Chanel dräkten och den "lilla svarta", 20-tal



Sonia Delaunay - Konstnär och modeskapare! 20-tal



Elsa Schiaparelli - "Shocking Elsa!" Använde sig av Surealistisk konst, Salvador Dali målade mönster till hennes klänningar. 30-tal



Madame Alix Gres - Drapperade klänningar till perfektion med inspiration från antikens Grekland. 30-tal



Salvatore Ferragamo - Mästaren av skor och sandaler! 30-tal



Christobal Balenciaga - Skaparen av pillerburkshatten. 40-tal



Pierre Balmain - Mycket eleganta kläder, markerad midja och breda axlar. 40-tal



Christian Dior - "The New Look", smala midjor, slösaktigt mycket tyg och fina rundningar. 50-talet.



Hubert De Givenchy - Den svarta klänningen i Breakfast at Tiffany's. Klädde kändisarna, mycket eleganta klänningar. 50-talet.


Har man bildminne som jag så är det här helt sjukt bra pluggteknik. Hoppas ni också tyckte det var kul att få en liten basic genomgång av första delen av 1900-talets modehistoria. To be continued!


//Kes

JENNY HOLZER




På 1990-talet började Jenny Holzer som konstnär lägga in text/budskap i sina bilder. Hon ville skapa nya förutsättningar för vad som skulle kallas konst, idag är just detta hur trendigt som helst. Ta en snygg bild och lägg in ett par väl valda ord. Det här gillar jag skarpt, älskar visdomsord!


//Kes

CALIFORNIAN UNDERGROUND




Självklart kom det en motreaktion till modernismens minimalistiska uttryck. Californian Underground-kulturen och Psycadelica blandade färger och svulstiga mönster som galningar på 60-70-talet. Stora namn från den perioden är Wes Wilson (som ex valde sina färger med hjälp av LSD!), Victor Moscoso och Richard Neville som jobbade på OZ Magazine. Man ville poängtera att alla kunde formge, man riktade sig mot ungdomarna, ville komma nära naturen och totalsågade swiss-style.


//Kes

PAUL RAND




Fortsätter mina studier i grafisk design och tänkte dela med mig av ännu ett geni, nämligen Paul Rand (1914-1996). Tycker hans logor för IBM är så sjukt genialiska så det inte är sant. Första bilden med ögat och biet från 1981 är ju helt fantastisk! Man kan kalla Paul för den "Grafiska Designens-fader" han var den första grafiska formgivaren att bli anställd som In House Designer på IBM och skapade där dem grafiska manualen för företaget. Han inspirerades av modern kons så som Picasso och använde sig av den så kallade Swiss-style inom grafiska formgivningen. Den uppkom i Schweiz på 1950-talet och är baserad på enkelhet, lättläshet och objektivitet. De använde sig av simpla typsnitt utan seriffer och layouten var ofta asymmetrisk.


//Kes

OLLE EKSELL




"ÅH, jag är sååå arty för jag har Olle Eksells Kakaoögon för Mazetti på väggen!!" Haha, alla inredningsbloggar svämmar ju över av de där två ögonen just nu. Sitter de inte på väggen så står de lutade mot en vägg eller på en byrå. Kan ju passa på att berätta att Olle (1918-2007) är en av våra första grafiska formgivare. Han blev aktiv på 1940-talet och har gjort allt inom grafisk formgivning och även skrivit boken "Design=Ekonomi", tror jag ska önska mig den i födelsedagspresent eller något, passar ju precis till min utbildning jag går nu!


//Kes

MAKES MY HEART BEAT




Dagens inspiration,
lovely colours!


//Kes

FÖRVARING


Bild: IKEA


Kanske kan vara ett alternativ som bokhylla? Hemnes Vitrinskåp från IKEA. Elegant, stilrent och praktiskt. Finns såklart i vitt också, men ett svart skåp kanske inte skulle vara så fel med tankte på att alla väggar är vita... Kan bli något!


//Kes

ANJA RUBIK BY INEZ & VINOODH


Anja Rubik by Inez & Vinoodh for Vogue Paris September 2011


Jag dööör vad snyggt!!!
Nu känner jag mig modeemotionellt splittrad! Haha, finns så mycket vackert!


//Kes

KARLIE KLOSS BY ARTHUR ELGORT



Karlie Kloss by Arthur Elgort for Vogue Japan September 2011



GAH! Vilka fantastiska bilder! Vilka otroliga kläder! Ser inspiration från 20- till 80-tal i detta! Ok, glöm svart och vitt, färg slår verkligen det, åh, så snyggt!!


//Kes

DRESSED IN CHANEL


Vogue Paris October 2011



Åh, gillar det grafiska svarta och vita just nu.
Motreaktion på all färgmani? Klassiskt och snyggt, sofistikerat, Chanel... Just keep dreamin!

Blandar in lite av min modehistoria så här kommer en liten kort beskrivning av Chanel!


Chanel är ett modehus som startades av Gabrielle Bonheur Coco Chanel år 1910. Coco Chanel började sin karriär i att driva en framgångsrik hattaffär. I en tid då hattarna var extravaganta och överdådiga, blev kontrasten stor när Coco lanserade sina små enkla hattar utan massa detaljer. Hon var också den som skapade den "sportiga" looken för kvinnan och gjorde också så att det ansågs snyggt att vara solbränd. Coco gjorde också tyget tweed populärt genom att skapa den klassiska chaneldräkten. En kjol som går ner till knät, och en kavaj till. Hon skapade också den quiltade väskan Chanel 2.55 som än idag representerar Chanel. Väskan lanserades i februari år 1955, därav namnet. Coco dog 1971, och sedan 1983 har Karl Lagerfeld varit chefsdesigner och driver än idag det framgångsrika modehuset med två haute couture- och två prêt-à-porter-kollektioner per år.

Modehuset Chanels välkända logga, två stora C som överlappar varandra, står för hennes smek- och efternamn Coco Chanel.

Coco Chanel skapade 1921 en parfym som heter Chanel No. 5 som anses som en klassisk damparfym. Försäljningen ökade markant 1953 då Marilyn Monroe fick frågan vad hon hade på sig när hon sov och svarade hon att hon bar "två droppar Chanel No. 5".

På 1920- och 1930-talet formgav den sicilianske hertigen och juveleraren Fulco di Verdura de kännetecknande breda armband med malteserkors som förknippas med modehuset.

Coco anses också vara "Den lilla svarta"'s moder.



//Kes

TENTAPLUGG!




Plugga inför tentan, grymt mysigt!


//Kes

P.A.P. LAPTOPFODRAL




Sååå nöjd med mitt nya laptopfodral från P.A.P. som jag beställde från Artilleriet. Så sjukt fint! Nu kan även min lilla maccie gå ut med stil!


//Kes

BREAKFAST AT TIFFANY'S - AUDREY HEPBURN




Igår såg jag denna legendariska film
för första gången i mitt liv, och jag är sååå såld! Helt fantastiskt underbar! Nu blir det Hepburnmarathon framöver! Ljuvliga 60-tal alltså! Mad Men, på riktigt!!


//Kes

ELSA HOSK BY CHRIS NICHOLLS


Elsa Hosk by Chris Nicholls for Flare September 2011



I think I just might have died
and escaped into fashion heaven!! BEEEEE-AAAAAAYY-UTIFUL!!


//Kes

LOVING THE BOHEMIAN LUXURY




Grymt snygga inspirationsbilder
, ah, det är höst i luften nu!


//Kes

TELL ME THIS NIGHT IS OVER





Den här låten gick rakt in i min själ igår.
Hade aldrig hört den tidigare, nu går den som alltid när jag fastnar för något på repeat här hemma. Tur att ingen annan är hemma just nu, så folk slipper få psykbryt. Kommer bli jobbigt för mina stackars grannar i nya lyan, väldigt lyhört där... Tur att jag bara nöter grym musik!


//Kes

LIFE IS SHORT.


//Kes

SPACE AGE FASHION


Fina klänningar av Pierre Cardin 60-tal


Håller på att styra en fest för min klass, kom på bästa temat, nämligen Space Age Fashion. Vi geekar ju designhistoria just nu och det här var ju bara för festligt. 60-talet måste varit ett roligt årtionde att leva på!!


//Kes

LITTLE MISS SUNSHINE IN A FUCKED UP WORLD




//Kes

BRASS BUILDING




Så sjukt coolt!! Såå nu! Gillar verkligen detta, tänk vad fancy att få bo i ett såhär läckert hus!! Känns väldigt 20-30-talsaktigt kubistiskt med en glamorös tvist.


//Kes

JULIA EDELMANN


Foto: Julia Edelmann from Buckingham Interiors + Design


Åh, låt mig flytta in här! Sjukt fin kombination med antika och nya möbler. Föll pladask för de läckra matsalstolarna i första bilden. Gillar att man lyfter fram en rå möbel på en sådan plats som finbordet.


//Kes

BRUNO MARS - LAZY SONG




Så underbar,
kan inte få nog! This is the anthem of the day!


//Kes

I AM SO EXCITED





//Kes

YOU GOTTA BE COMFY




Nu har jag hittat en soffa till min lägenhet. Ska bara fundera lite lite till...


//Kes

CURTAIN WALL




Dagena mission, försöka köpa tyg till gardiner! Jag har ca 275 cm i takhöjd, dvs det finns typ inget att köpa färdigsytt, bara att springa runt i Stockholms tygaffärer och botanisera.


//Kes

APOLOGIZING


//Kes

GIVE ME EAMES




Jag vet inte om ni har noterat det, men jag kom på att jag är lite frälst i dessa stolar. Härligt amerikanskt 1940-50-tal när det är som bäst! Ny teknik och nya möjligheter! Gungstolen är ju helt fantastisk! Helst skulle jag vilja ha en i varsin färg, typ vit, grå, senapsgul och orange. Fatta vad fint till mitt lilla kök! Charles and Ray Eames is the shit!

Kul kuriosa; detta är ett designpar som träffades på Cranbrook, Ray är alltså kvinnan!


//Kes

SUKTAR EFTER DESIGN




Suktar efter design, sååå läckert bord i Eames-stil och lampan från Tom Dixon är ju bara to die for!


//Kes

NEW ME!




Rätt nöjd faktiskt, lite för rött, men jag gillar ju rött, så det här blir nog bra! Nu ska jag på grönan och sjunga med Håkan Hällström. Taggad för fredag!


//Kes

MICHELLE BUSWELL BY ERICK BASILIO


Michelle Buswell by Erick Basilio for Kurv Magazine


Änn dröjer sig sommaren kvar, älskar den här lantliga ruffa stilen tilssammans med vackra fina plagg.


//Kes

TIME FOR CHANGE!




Nu ska jag sluta leva livet som blond (nästan!), nu blir det höst och jag blir seriöst brunett igen! Haha, slut på det galna livet? Vem vet? Jag kanske färgar tillbaka direkt igen!!? Har faktiskt trivts bra i de ljus längderna, men jag tycker ju om att prova på saker, och nu känner jag för att bli mystiskt mörk igen.


//Kes

THE GOLDEN HOUR





Det här var droppen, jag måste köpa hårfärg! Nu ska jag bli riktigt brunett igen!


//Kes

BAMBI NORTHWOOD-BLYTH & MARTHA HUNT FOR FREE PEOPLE



Bambi Northwood-Blyth & Martha Hunt for Free People September 2011 Lookbook



KLASSIS BONDROMANTIK NÄR DEN ÄR SOM BÄST!


//Kes

LE CORBUSIER - LC 4




Dagens klassiker är Le Corbusiers LC 4,
liggstolens liggstol. En liten modernismbaby så att säga. Läcker!


//Kes

NATALIA BOGDANOVA BY DELLA BASS


Natalia Bogdanova by Della Bass for C Magazine September 2011



Har tänkt på att färga håret, känner för att bli mörkare, chokladbrunare igen. Ni vet vintern kommer, man vill ha en mer seriös look. Dags att kapa längderna och frisera de blekta slingorna. Så snyggt!


//Kes

HUSABYBABY




IMORGON FLYTTAR JAG IN! Imorgon byter jag Edsviken mot Aspudden. Husabybaby, snart är du min!


//Kes

SNAPSHOTS FRÅN FORMEX HÖST 2011 COSY MINIMALISM



Sjukt fina puffar i rätt nyanser! Gud vad jag vill ha dem! Perfekt vid soffbordet! Det ruffa naturliga var en genomgående trend som speglades i måna montrar. Helt rätt!



Bästa sällskapet Vicky! Fina lampor i glas i form av kottar! Mys



Watt & Veke levererar som alltid! Vill ha alla deras grejer, så sjukt fina! Tror nog det får bli någon av deras lampor till mitt kök!



Träffade Leila Bagge som visade sina fina smycken hos Kamelo. Mycket fina grejer!



Kamelo hade mycket snygga grejer, älskar deras päls och fjäderskärmar, men är lite tveksam till hur lätt de är att städa...



Nordal hade shabbyfrossa! Sååå fina grejer från Danmark!



Galet bra monter!



Idealisk leverne! Sjukt coola betongmöbler!



Fanns mycket cool belysning på mässan!



Man såg pallar överallt! Sjuuukt trendigt!



Petroliumfärgen var populär. Sjukt cool pall som är sydd av återvunna jeans-lappar!



Cykeln som skapade största ha-begäret!



Summa summarum så var det mycket fin på Cosy Minimalism. Bra mässa, men inte så mycket aha-upplevelser denna gång. Ganska väntad så att säga, men bra!


//Kes

RSS 2.0